Appar i min vardag

I några inlägg framöver så kommer jag beröra ett område som ligger de flesta varmt om hjärtat idag, mobiltelefoner. Först tänkte jag skriva lite om några appar på Android som gör min vardag lite enklare (de flesta appar finns även till iOS om man föredrar den plattformen).

De appar som jag i den här artikeln kommer skriva om är följande:

Kommentera gärna om ni har tips på andra appar som ni anser vara ovärderliga för er vardag!

Wunderlist

Kort och gott är detta mitt förlängda minne och den app jag säkert använder mest!

Wunderlist är en väldigt smidig TODO-app som hjälper mig komma ihåg allt som jag vill göra idag, imorgon eller någon gång i framtiden. Man kan skapa massor med TODO-listor som exempelvis “Peter”, “Familjen” eller kanske för ett renoveringsprojekt som “Nya klädkammaren”. På varje aktivitet kan man lägga in påminnelser, del-aktiviteter och anteckningar.

Så klart så finns det också en webbsida där man kan administrera sina aktiviteter via dator men min erfarenhet är att appen är så smidig och överskådlig så det finns ingen anledning att använda datorn.

Länk:
http://www.wunderlist.com

Ett tips är att läsa boken Få det gjort! Svart bälte i vardagsaktivitet. Där förklaras det närmare varför man behöver ett lättillgängligt ställe att skriva ner TODOs och vad man tjänar på det.

Boken är kanske inte den modernaste och gör flera hänvisningar till exempelvis Palm pilots. Man får ta konceptet och anpassa efter dagens teknik helt enkelt =)

Keeper security

Alla säkerhetsmänniskor säger ju att man ska olika lösenord överallt för att minska påverkan ifall ett lösenord blir avslöjat. Jag kan erkänna att jag inte har olika lösenord på alla 170 konton, koder eller säkerhetfraser som finns i min Keeper men jag har en tillräckligt stor variation för att inte komma ihåg dem alla.

Det som är bra med Keeper är att man kan skydda allt! Jag har såklart lösenorden till Facebook, Google och Spotify där men även koden till bilens stereo eller bostadsföreningens soprum får plats. Man kan också ange anteckningar som exempelvis bankkontots eller VISA-kortets nummer ifall man näthandlar och inte orkar gå och hämta plånboken i det andra rummet =)

För gratisversionen så får man endast använda Keeper på en enhet (exempelvis mobilen) men jag har kostat på mig att köpa till en enhet så det synkas mellan dator och telefon. Man har ju oftast telefonen med sig men ibland är det smidigare med det tillgängligt på datorn också.

Länk:
http://www.keepersecurity.com

Buffalo NAS WebAccess

Den här appen är ganska specialiserad för dem som råkar ha en NAS (Network Attached Storage) från Buffalo Tech hemma men jag gör lite reklam både för Buffalo Tech och för möjligheterna med en NAS.

En NAS är en liten dator med stor lagringskapacitet. Man kopplar in den på sitt nätverket hemma och ger exempelvis alla i hushållet möjlighet att lagra bilder, dokument mm där. De bästa produkterna innehåller 2 hårddiskar eller fler vilket gör att man kan skydda sina tillgångar genom att det ligger kopior på båda diskarna ifall en skulle krascha.

Vi har konfigurerat vår NAS så att den är tillgänglig även utanför vårt hemnätverk och det är här appen kommer till nytta. Genom min smartphone, surfplatta eller dator kan jag därmed komma åt alla dokument och filer som ligger skyddat på nätverket hemma oavsett var jag befinner mig. Det är väldigt smidigt!

Man kan också skydda olika mappar på NAS:en med flera typer av behörigheter och konton. På så sätt så ligger privata filer säkert trots att jag ger ut ett gästkonto till en kompis som ska ladda ner, eller ladda upp, bilder eller andra dokument.

Länk:
http://www.buffalotech.com

Tink

Det här är en rätt ny tjänst som precis kommit ut till Android men jag har använt den på iPhone och dator ett par månader och är väldigt imponerad.

Tink hjälper en med det där tråkiga jobbet där man räknar ihop hur mycket man handlat mat och bensin för varje månad. Man konfigurerar Tink med sin internetbanks personliga kod och vips så har den gått igenom alla transaktioner och kategoriserat dem och du får upp en översikt, magiskt!

Man kan gräva ner sig i utgifter och inkomst, man kan ändra kategoriseringar och man kan, för en eller flera kategorier, sätta upp en budget där push-notiser varnar ifall man närmar sig eller överskrider gränsen. Behöver inte säga mer, installera och prova!

Länk:
http://www.tink.se

ICA Handla

ICA har flera bra tjänster som man kan utnyttja både via dator och via appen. Det jag använder mig mest av är inköpslistan men jag har även testat matsedel-funktionen där du kan spara recept på olika dagar och därefter välja att skriva ut alla recept samt att skapa en inköpslista utifrån valda recept.

På inköpslistan så kan du välja en smart inställning där man ordnar ens varor utifrån hur olika matbutiker är uppbyggda så att exempelvis brödet kommer före mjölken etc. Väldigt smidigt så man slipper gå igenom hela listan hela tiden för att se om man missat nått.

Länk:
http://www.ica.se

Slutligen finns det tre saker jag önskar mig av ICA. Först så behöver vi numera en hållare för smartphones på kundvagnarna, tack! Sen vill jag gärna att appen stoppar telefonen från att låsa skärmen stup i kvarten och till sist så får gärna ICA Maxi i Häggvik uppdatera sin varusortering så den motsvarar er ommöblering som ni gjorde för 2-3 år sedan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *